Полицаи застреляха мъж в американския град Сейнт Луис, щата Мисури, където през последните месеци редовно провеждат демонстрации срещу насилието и расовата дискриминация от страна на пазителите на реда.

Не се посочва дали застреляният 23-годишен мъж е тъмнокож. От полицията казват, че първоначално той се бил барикадирал у дома, а след това се нахвърлил с нож срещу пристигналите полицаи, които се опитали да влязат в контакт с него.

Полицията съобщи, че има видео на инцидента, което все още не е публикувано.

Според съобщения в местните медии инцидентът може да предизвика нови граждански вълнения в района на Сейнт Луис, по време на които преди това имаше случаи на грабежи, а демонстранти използваха "коктейли Молотов" и огнестрелни оръжия.

Многохилядни протести избухнаха в предградието на Сейнт Луис – Фъргюсън, през август 2014 г., когато белият полицай Дарън Уилсън застреля невъоръжения афроамериканец Майкъл Браун, който преди това откраднал цигари от магазини.

Разследване на правосъдното министерство установи, че полицията и властите във Фъргюсън са предубедени към чернокожите и системно нарушават правата им. Твърди се, че служителите на правоприлагащите органи използват прекомерна сила срещу чернокожите и провеждат срещу тях прекалено пристрастни проверки.