На преговорите в Минск е договорено спиране на огъня в зоната на конфликта в Донбас от полунощ на 15 февруари, а също така изтегляне на тежките въоръжения и мерки за трайно политическо уреждане на ситуацията. Това съобщи пред журналисти президентът на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Това не беше най-хубавата нощ в живота ми. Но успяхме да постигнем съгласие по основните и най-важни въпроси", заяви руският държавен глава.

Руският лидер добави, че са подписани два документа. Първият се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения", уточни ТАСС. Той съдържа 13 точки, първата от които гласи: "Незабавно и всеобхватно спиране на огъня в някои райони от Донецка и Луганска области на Украйна, което строго да се изпълнява от 00.00 ч. киевско време на 15 февруари 2015 година".

 

"Вторият документ е без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес", каза Путин.

Според президента на Русия е договорено също изтегляне на тежките въоръжения "от днешната разделителна линия за украинските войски и от линията, определена на 19 септември миналата година в Минските споразумения - за опълчението от Донбас", предаде ТАСС.

По думите на Путин, решен е и комплекс от въпроси, "свързани с трайното политическо уреждане".

"Тук има няколко позиции: първата е конституционна реформа, която да вземе под внимание законните права на хората, живеещи на територията на Донбас", каза президентът на Русия. Следват позиции за "решаване на граничните въпроси, съгласувано с опълчението от Донбас; хуманитарни въпроси, прилагане - тоест задействане, на приетия по-рано закон за специалния статут на тези територии - Донецк и Луганск", посочи руският държавен глава.

Във връзка с твърдения на сепаратистките формирования, че техни сили са обкръжили край Дебалцево войски на Киев, Владимир Путин изрази надежда, че страните в конфликта в най-близко време ще проявяват сдържаност до пълно спиране на огъня в Украйна, за да избегнат "излишно, никому ненужно кръвопролитие".

По време на преговорите руският лидер и президентът на Украйна Петро Порошенко са постигнали договореност да възложат на военни експерти разследване, "за да установим какво всъщност се случва сега в житейските реалности и да се опитаме да разработим поне какъв да е комплекс от мерки за верифициране на взетите решения, за проверка и за спазването им от двете страни", цитира ТАСС изявлението на Владимир Путин.

Като пример за разногласия руският държавен глава посочи ситуацията с украинската армейска групировка край Дебалцево, която Киев не смята за обкръжение, отбелязва агенцията.

  • Порошенко обвини олигарси за сблъсъците край парламента в Киев
  • Порошенко похвали новото примирие в Източна Украйна
  • Украйна дава повече автономия на сепаратистите, в Киев избухнаха протести (ВИДЕО)
  • Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна
  • Петима души са убити за денонощие в Източна Украйна
  • Меркел: Трябва да бъдат отстранени разногласията с Русия за Украйна
  • Конфликтът в Украйна може да ескалира, смята германският външен министър
  • В Източна Украйна продължават да загиват и военни, и цивилни
  • Над 900 000 украинци са избягали заради войната в Донбас
  • Оланд и Меркел са недоволни от недостатъчния прогрес по украинската криза