Показателите за глобалното затопляне са най-тревожните досега. Това стана ясно само дни преди световната конференция на ООН за климата, която ще започне на 7 ноември в Маракеш, Мароко.

Повишаването на температурите, концентрацията на парникови газове, покачването на океанските нива и отдръпването на ледници са най-сериозните климатични проблеми, които застрашават Земята.

За трета поредна година планетата е на път да отбележи топлинен рекорд. Глобалната температура през първите девет месеца от 2016 г. надвишава с 0,98 градуса по Целзий средната за целия XX в., която е 13,88 градуса. Тя превишава и с 0,12 градуса температурата за същия период през 2015 г.

Миналата година нивата на основните парникови газове в атмосферата – въглероден диоксид, метан и диазотен оксид, за пореден път достигат рекордни концентрации, като се очаква тенденцията към покачване да продължи.

Нивото на Световния океан пък се е покачило с около 70 мм спрямо средното, регистрирано през 1993 г. Най-бързо покачване е отчетено в някои части на Тихия и Индийския океан.

Броят на екстремните климатични проявления като продължителна суша, горски пожари, наводнения и урагани, които също са свързани с глобалното затопляне, се е удвоил от 1990 г. насам, твърдят климатолози.

Снимка: IMDb

Темата за климатичните промени вълнува редица световноизвестни знаменитости. Един от най-изявените сред тях е Леонардо ди Каприо, който скоро беше назначен за посланик на ООН по въпросите на климата. Само преди броени дни беше премиерата на неговия документален филм, в който холивудският актьор пътува по света, за да види последиците от климатичните промени и се среща с някои от най-известните световни лидери, учени и безнесмени, за да обсъди възможните им решения.

В момента документалната продукция е пусната за свободно гледане в редица видеоплатформи. Целта е да стигне до възможно най-широка аудитория.

Вижте документалния филм „Преди потопа“ на Леонардо ди Каприо: