Преди Борис Джонсън да подкрепи идеята Великобритания да напусне ЕС и да стане външен министър, той е написал непубликувана статия, в която се аргументира защото Великобритания трябва да остане в Европейския съюз, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.

Вестник "Сънди таймс" днес публикува статията на Джонсън, в която той описва притесненията си за икономическия шок, до който би довело напускането на ЕС и значението на запазване на достъпа до единния пазар от 500 милиона души. "Таксата за членство изглежда доста малка за всичкия този достъп", пише Джонсън.

Освен това сегашният външен министър предупреждава, че напускането на ЕС може да доведе до разпадане на Великобритания, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Статията е била написана дни преди Джонсън да реши да подкрепи кампанията в подкрепа на брекзита и да заяви, че Великобритания трябва да напусне 28-членния съюз. Британците решиха да направят точно това на референдума на 23 юни.

След това Джонсън стана ключова фигура в консервативното правителство, което има за задача да изведе Великобритания от ЕС.

В същото време Джонсън е написал и друга статия, в подкрепа на Брекзита. Тя беше публикувана във в. "Дейли телеграф" на 16 март.