Само за ден бяха спасени общо 3000 имигранти в Средиземно море. 50 души бяха открити мъртви от италианската брегова охрана.

Нови 2500 бежанци от Ирак, Сирия и Афганистан пристигнаха на пристанище Пиреос близо до Атина от поредния пътнически ферибот, който идва от островите в Егейско море.

Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш констатира, че процесът на приемане на имигранти в Европа страда от сериозни проблеми.

„Истина е, че бежанците от Сирия влизат през Гърция, но в край на сметка ги откриваме в Германия и Швеция. Това означава, че днес европейската система за предоставяне на убежище е непълно нефункционална", коментира Гутериш в Женева.

Междувременно рекорден брой имигранти са влезли в Унгария през Сърбия за едно денонощие. Вчера сръбско-унгарската граница прекосиха 3241 бежанци. Повечето от тях идват от Сирия.

За сравнение във вторник границата прекосиха 2533 мигранти, което беше с 460 повече от в понеделник.

Премиерът на Сърбия Александър Вучич каза, че страната никога няма да затвори границите си за мигрантите. По думите му обаче лидерите от Европейския съюз трябва да помогнат да се състави план за справяне с наплива на десетките хиляди хора към региона на Балканите.

Крайнодядснята партия в Унгария обаче заяви, че бежанците трябва да бъдат връщани там, откъдето са дошли. Старната издига ограда по границата със Сърбия в опит да се справи с наплива на имигранти и предвижда през септември да приеме по-строги закони срещу нелегално прекосилите границата, както и да сформира специални звена, които да преследват нарушителите.