Днес във френската столица Париж ще се проведе "Поход на солидарността" в памет на 17-те жертви на джихадистките атаки, които през последните дни потопиха Франция в скръб. Очаква се на него да се съберат около 1 млн. души.

В шествието ще участват много от световните лидери. Американският президент Барак Обама обаче няма да се включи в демонстрацията. САЩ ще бъдат представлявани от правосъдния си министър Ерик Холдър.

От Лондон през Вашингтон и Монреал до Берлин през целия уикенд и главно днес ще има шествия в знак на солидарност с опечалената от терористичните атентати Франция, посочва АФП.

В Мадрид началото на демонстрацията ще бъде дадено при гара Аточа - мястото на най-кървавите ислямистки атентати в Европа, при които на 11 март 2004 г. загинаха 191 души. Повече от 50 джамии и мюсюлмански асоциации са заявили участие в днешното шествие в испанската столица.

В Берлин пред посолството на Франция, намиращо се до Бранденбургската врата, се очакват повече от 5000 души. Вчера около 35 000 души дефилираха в Дрезден срещу ислямофобското движение ПЕГИДА, което опитва да се възползва да извлече дивиденти от терористичните атентати, извършени във Франция. Участниците запазиха минута мълчание за жертвите от нападенията.

На Трафалгар скуеър в Лондон днес ще има митинг под надслов "Аз съм Шарли", а Тауър бридж ще бъде окичен в цветовете на френското знаме между 16 и 17,30 часа.

"Шествие срещу омразата и за свободата на словото" ще бъде организирано в Брюксел, а във Виена събитието е наречено "заедно срещу тероризма. Подобни митинги ще има в Лисабон, Лозана, Стокхолм и пред парламента в Атина.

Посолството на Франция в САЩ организира мълчаливо шествие във Вашингтон в 14 часа. В Квебек, Монреал и Ванкувър в Канада, станала през октомври също обект на нападения, извършени от радикализирани младежи, ще има мълчаливи шествия по инициатива на граждански групи.

Планиран е митинг и в Гвинея днес следобед. Няколкостотин души се събраха вчера в Банги и Йоханесбург, десетки в Бейрут със свещ в ръка в подкрепа на журналистите от "Шарли Ебдо" и на свободата на печата.

Около 5500 полицаи и войници са мобилизирани за да осигурят безопасността на днешната историческа манифестация в Париж. Предвид извънредната ситуация ще бъдат взети и извънредни мерки, за да се осигури безопасността на хората. Ще има елитни стрелци по покривите на сградите, покрай които ще мине походът.

Екипът на bTV e във Франция в очакване на многомилионния митинг - Похода на солидарността и единството. Очаквайте екипите ни на живо през целия ден - в „120 минути” и всички емисии новини! Демонстрацията в Париж следете и на btvnovinite.bg!


  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел