Обществената подкрепа за френския президент Франсоа Оланд нарасна малко след почти рекордно ниските си стойности въпреки критиките, които получи за проблемите със сигурността след атентата в Ница, предаде Ройтерс.

19 на сто от участниците в публикувано преди ден проучване на общественото мнение на Бе Ве А са заявили, че има положително мнение за президента. Рейтингът на Оланд беше достигнал рекордно ниските 18% през юни. Проучването, извършено за две телевизии е извършено в периода 20-21 юли - дни след нападението на 14 юли в Ница, при което загинаха 84 души.

Публикувано днес проучване на френския Институт за изследване на общественото мнение (ИФОП) показва по-голямо подобрение. Доволните от работата на президента са се повишили с 3 на сто, достигайки равнище от 17%, най-високото от пет месеца.

След нападението в Ница подкрепата за Марин льо Пен, лидер на антиимигрантския "Национален фронт", е нараснала с 3 на сто според проучването на Бе Ве А. Тя се ползва с доверието на 27% от избирателите.

Фаворитът за следващите президентски избори обаче остава Ален Жупе. Той е загубил 2% от подкрепата си, вероятно защото не е смятан за компетентен по въпросите на сигурността, отбелязва Ройтерс. Въпреки това Жупе остава начело с подкрепа 42%.

БТА