На 117-годишна възраст почина най-възрастният представител на човечеството – италианката Ема Морано, предадоха световните агенции.

Тя бе и последният останал жив човек, роден през XIX век.

Морано е починала днес в дома си в северния италиански град Вербания.

„Тя води един изключителен живот и ние винаги ще си спомняме за нейната сила да продължава напред”, каза кметът на Вербания Силвия Маркионини.

Морано е родена на 29 ноември 1899 г. – четири години преди братята Райт да извършат първия полет. Нейният живот преминава през три столетия, две световни войни и над 90 италиански правителства.

Първата й любов загива през Първата световна война. След това тя се жени за съпруг, който я бие и двамата се развеждат при фашисткия режим в Италия преди Втората световна война.

Морано работи чак до 75-годишна възраст във фабрика за ютени чанти.

Снимка: Reuters

Жената обяснявала дълголетието си със своя хранителен режим, който включвал месо и яйца. Следвайки съвета на лекар, който получила, когато била на 20 години, тя не се отказала близо век, въпреки възраженията на редица негови колеги, от своя навик да яде по три яйца на ден – две сурови и едно сготвено, с малко месо и съвсем малко плодове или зеленчуци.

Дълголетието на Морано и нейната диета заинтригуваха медицинските и научните среди.

Италианката се оправяла сама до 115-годишна възраст, въпреки че спряла да излиза от малкия си апартамент още преди 20 години. От 2015 г. Морано вече не ставала от леглото и непрекъснато била под грижите на гледачка.

През последните седмици тя все по-малко говорела и все повече спяла.

Според американската група за изследване на старите хора „Джерънтолъджи рисърч груп” най-възрастният представител на човечеството вече е Вайълет Браун от Ямайка. Също на 117 години, тя обаче е родена в началото на XX век, на 10 март 1900 г.