Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на 74 години от рак на белите дробове.

Тъжната новина съобщи съпругата му Летисия, цитирана от АФП.

Джони Холидей през 1965 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот – смело и достойно – написа тя в изявление. – До последния си миг той се бореше с болестта, която го измъчваше от месеци, като на всички нас даваше пример за един невероятен живот (...) Джони бе изключителен и ще остане такъв благодарение на вас. Не го забравяйте! Той е и ще остане с нас завинаги. Обичам те“.

„Повече от 50 години той беше ярка икона“, се казва в изявление на президента Еманюел Макрон.

Снимка: Reuters

Роден Жан-Филип Лео Сме на 15 юни 1945 г. в Париж, Джони Холидей (френското произношение е Джони Алиде), е рокендрол легенда и киноактьор, понякога наричан френският Елвис Пресли.

За пръв път се качва на сцената като младеж, благодарение на своя братовчед, американския изпълнител Лий Холидей, от когото заимства сценичното си име. По това време изпълнява най-вече френски версии на кънтри песни и на песни на Елвис Пресли.

Първият му диск излиза през 1960 г. и включва негова интерпретация на песента T'aimer follement на Далида. С изпълненията си на тази песен и на Souvenirs, souvenirs става много популярен, преди да започне да изнася концерти в рамките на турнета.

Снимка: Reuters

Постепенно онзи, когото медиите бяха нарекли идол на младежите, стана крал на френския рок. През над 50-годишната си кариера Холидей е идол на три поколения фенове. Продал е над 100 милиона екземпляра от дисковете си, записал е 50 студийни албума, 18 от които са платинени.

Джони Холидей стана рекордьор, след като над 1 милион фенове присъстваха на концертите в рамките на турнетата му през 2000 г., 2003 г., 2006 г. и 2009 г. Негов концерт на открито в Париж през юни 1963 г. пък събира 150 хил. фенове.

През 1965 г. Джони Холидей се жени за Силви Вартан, но през 1980 г. двамата се развеждат. Имат син Давид.

Сватбата на Джони Холидей и Силви Вартан през 1965 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След Вартан той се жени още два пъти. От брака си с актрисата Натали Бай има дъщеря – Лора Сме, която е също киноактриса.

Джони Холидей и Силви Вартан през 1970 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

С Летисия имат две осиновени деца – Джейд и Джой.

През 1997 г. е удостоен с Ордена на почетния легион от тогавашния президент Жак Ширак.