Пол Бокюз, смятан за "папа" на френската гастрономия, почина на 91-годишна възраст, предадоха световните информационни агенции.

Това бе оповестено в "Туитър" от френския министър на вътрешните работи Жерар Колон.

Пол почина в странноприемницата си в Колонж о Мон д'Ор, близо до Лион, заяви близък до семейството му майстор-готвач.

Снимка: EPA

От няколко години Бокюз бе засегнат от болестта на Паркинсон.

Той стана световноизвестен майстор-готвач, след като създаде собствена ресторантска верига.

Снимка: EPA

През 1987 г. учреди международния кулинарен конкурс "Златен Бокюз", който е сред най-престижните на планетата.

Снимка: EPA

Пол Бокюз е автор на рецепта за супа с трюфели, която е кръстена с инициалите на бившия президент на Франция Валери Жискар д'Естен. Това блюдо до ден днешен е в менюто на Елисейския дворец.

Снимка: EPA

"Пол Бокюз бе въплъщение на френското кулинарно изкуство", каза френският президент Еманюел Макрон.

Снимка: EPA