По-малко от половината унгарци се включиха в референдума на Орбан (ОБЗОР)
Най-висока беше активността в районите, които граничат с Австрия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Референдум в Унгария
Снимка: Reuters

Провал на Орбан и успех за Орбан – така се разделиха мненията в Унгария, след вчерашния референдум за бежанските квоти.

Изходът от референдума юридически е невалиден, защото въпреки кампанията на правителство едва около 40 на сто от унгарците отидоха до урните. Но тези, които го направиха категорично дадоха своя глас срещу бежанците – 98.34% се обявиха срещу квотите.

"Постигнахме забележителен резултат - по-добър от този на референдума за присъединяването ни към Еврепейския съюз.", заяви Виктор Обран.

Той е категоричен, че ще направи законодателни промени, които да легализират избора на малцинството.

Най-ниска избирателната активност е в столицата Будапеща - едва 34%. Най-висока, между 48 и 49%, не е по южната граница, където е издигната ограда, а в граничните райони с Австрия.

Ключов референдум в Унгария: 95% от гласувалите отхвърлят квотите, но вотът е невалиденГласуват „за” и „против” квотите за мигранти

Чуждестранните медии определят изхода от референдума като неуспех на Орбан. Подобни са и реакциите от Брюксел.

"Ние уважаваме демократичната воля на унгариците: както на гласувалите, така и на негласувалите. Сега унгарското правителство трябва да реши какво да прави с резултата от референдума.", каза говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Унгарският премиер е категоричен, че няма да се откаже от досегашните си позиции в ЕС. Провеждането на този референдум струваше на Унгария милиони евро.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре