Външните министри на Франция, Русия, Германия и Украйна са постигнали прогрес в преговорите за мирния процес, заявиха те след срещата, проведена снощи, предаде Франс прес.

Топ дипломатът на Германия – Франк-Валтер Щайнмайер, заяви, че са имали „по-малко конфронтации” в сегашната визита, отколкото в предишните и че са „много близо” до споразумение за оттегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия в Източна Украйна.

Украинският премиер Арсений Яценюк обаче призова Запада да не вдига санкциите срещу Русия, докато Минското споразумение не бъде приложено изцяло. „Ако изпратите на Путин смесени сигнали – например, че обмисляме идеята за вдигане на санкциите, това ще е слабост”, каза Яценюк на международна конференция в Киев.

Цялостно примирие започна на 1 септември и засега то явно още е в сила. „Съгласихме се, че новото примирие се спазва и сега трябва да бъде засилено”, коментира Щайнмайер.

Руският му колега Сергей Лавров каза, че още има разногласия за провеждането на местните избори в Източна Украйна, но че те могат да бъдат преодолени.