на живо

Писториус - невинен по две обвинения в убийство

27-годишният параолимпийски шампион от Лондон 2012 застреля приятелката си Рийва Стийнкамп в нощта на 14 февруари 2013 г.

Оскар Писториус изслушва присъдата си в съда в Претория.
EPA

Южноафриканският лекоатлет и параолимпийски състезател Оскар Писториус, който застреля приятелката си Рийва Стийнкамп в ранните часове на 14 февруари 2013 г., беше признат за невинен по две от трите обвинения в убийство. Това стана ясно от думите на съдия Токозил Масипа, която започна да чете присъдата в Претория.

Съдът отхвърли първо обвинението в най-тежкото престъпление срещу 27-годишния атлет – преднамерено и планирано предварително убийство, за което се предвижда наказание доживотен затвор. След като отхвърли най-тежкото обвинение срещу Писториус, съдията даде почивка.

След това атлетът беше признат за невинен и по още едно обвинение в убийство, по което също се предвижда продължително лишаване от свобода - убийство по непредпазливост с утежняващи вината обстоятелства. За него южноафриканското законодателство предвижда максималната присъда от 15 години затвор, най-вероятната – между 7 и 10 години.

Третото обвинение, което се решава в петък, бе отново за убийство по непредпазливост, при което обаче се взема предвид психологическото състояние на извършителя и обстоятелствата около извършването на престъплението, като дефиницията поставя акцент върху фактора на провокация – един вид неизбежда отбрана.

Писториус е обвинен и в незаконно притежание на муниции – патрони 38-ми калибър, за които не е имал документ, а предвиденото наказание в този случай е затвор до 15 години или глоба.

Към 15.30 часа българско време съдия Масипа обяви край на заседанието, като присъдата ще бъде обявена рано в петък.

Златният медалист от Параолимпийските игри в Лондон през 2012 г. пледира невинен и настоява, че е застрелял 29-годишната манекенка, мислейки я за крадец. Той твърди, че при стрелбата смятал, че тя е в спалнята, а шумът, който чул откъм банята, бил от крадец.

През юли Оскар Писториус се подложи на психиатрична експертиза, която установи, че той страда от пост-травматичен стрес, но не и от психично заболяване.