Една от най-големите гръцки банки ще опрости задълженията до 20 000 евро на част от клиентите си като еднократен жест към тежко пострадалите от кризата граждани на южната ни съседка.

„Пиреус” реши да отпише или преструктурира дълговете като отговор на „хуманитарната криза”, в която живеят най-бедните гърци, съобщи Франс прес. Става въпрос за задължения, свързани с потребителски кредити и кредитни карти, като освен това вноските по ипотеките ще бъдат замразени, а лихвата – опростена.

За да се възползват от облекченията, клиентите трябва да са записани в новата държавна схема за подпомагане. Прокарана от радикалната левица СИРИЗА, тя предвижда помощи за подслон и храна за тези, които са паднали под линията на бедност в резултат на наложените от ЕС и МВФ мерки за строги икономии.

„Пиреус” е една от малкото гръцки банки, чиито шефове не напуснаха постовете си след идването на власт на Алексис Ципрас. Финансовите институции в страната отчаяно се нуждаят от ликвидност, след като 25 млрд. евро бяха изтеглени от вложителите между началото на декември и края на януари.

Перспективата за фалит на Гърция е напълно реална, посочи вчера финансовият министър Янис Варуфакис.