Френската столица Париж и друг от големите градове в страната – Лион, ще наложат ограничения на движението в понеделник заради регистриран пик на замърсяването на въздуха с фини прахови частици, предаде Франс прес.

Властите обясняват повишеното замърсяване с антициклон, липсата на вятър и много ниските температури.

От средата на този месец всички моторни превозни средства във френската столица трябва да имат винетка с равнището на емисиите на вредни газове.

От понеделник автомобилите в Лион също ще трябва да имат такава винетка. Властите в града освен това предвиждат да разрешават през отделните дни движението на моторни превозни средства съответно само с четни и нечетни регистрационни номера.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) от септември миналата година 92 % от населението на планетата живее на места, където замърсяването на въздуха с фини прахови частици надхвърля 10 мг/куб. м – максималното безопасно за човешкото здраве равнище според СЗО.

Замърсяването на атмосферата, със сигурност канцерогенно според Международната агенция за изследване на рака (МАИР), причинява всяка година 3 млн. смъртни случая, 2/3 от които в страните от Югоизточна и Източна Азия.

С концентрация на фини прахови частици от 17 мг/куб. м, Париж все пак е далеч от Забол (Иран), с 217 мг/ куб. м, Гвалор (Индия), със 176 мг/ куб. м, и Синтай (Китай), със 128 мг/ куб. м.

Въпреки това, според френската агенция за обществено здравеопазване, замърсяването причинява всяка година смъртта на 48 хил. души и е трета по значимост причина за преждевременна смъртност след цигарите (78 хил. смъртни случая) и алкохола (49 хил.), припомня в. „Трибюн”.