Tурските власти са арестували шестима души, свързани с 22-годишния нападател, който преди ден простреля руския посланик в Турция Андрей Карлов. По време на покушението той крещял "Не забравяйте Алепо, Не забравяйте Сирия". Задържаните са роднини на стрелеца, които живеят в западната провинция Айдън и неговият съквартирант в Анкара.

Разследването все още не може да установи дали нападателят е имал връзки с радикална ислямистка групировка.

Към момента следователите работят повече по версията за радикални ислямистки подбуди, отколкото за връзки с движението на гюленистите, които Турция обвинява за опита за преврат през юли.

Международната общност заклейми показното убийство на дипломата. „След атаката, разговарях с господин Путин и двамата сме единодушни, че това е провокация. Руската страна поиска да се включи в разследването, като изпрати свой екип и ние се съгласихме”, коментира турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

„Този престъпен акт е провокация, която цели да срине нормализирането на отношенията между Русия и Турция и да провали мирния процес в Сирия, с активното участие на Русия, Турция и Иран. Отговорът може да бъде само един - да засилим борбата с тероризма”, категоричен беше Владимир Путин, президент на Русия.

Очевидецът на нападението Бахар Бакир, сподели, че нападателят е крещял: "Вие убивате цивилни в Сирия, няма да ви се размине." Извади пистолет и го насочи първо към посланика, след което към останалите хора в залата. Панически легнахме на земята. Видях как нападателят е насочил оръжието си към тавана, а посланика лежеше на земята, каза той.

В Москва се състоя планираната среща на външните министри и министрите на отбраната на Русия, Турция и Иран. Трите страни търсят политическо решение на конфликта в Сирия, като в същото време подготвят декларация за задълбочаване на военното си сътрудничество.

Междувременно имаше и друг инцидент със стрелба в Турция. Въоръжен мъж откри огън пред сградата на американската мисия в Анкара, след което беше арестуван.

Кореспондентът на БНР и БТА Нахиде Дениз посочи, че покушението се счита за дълбока провокация. Остава загадка е как нападателят е стигнал толкова близо до посланика и е успял да произведе 8-9 изстрела.

Проправителствените медии лансират теорията, че зад убийството стоят гюленистите. Други посочват, че нападателят е бил на квартира при журналист от в. „Заман”, който подкрепяше преврата.