Петима членове на неонацистка клетка бяха осъдени в Североизточна Франция на затвор със строг тъмничен режим за срок от 3 месеца до 2 години. Още двама получиха условни присъди от по 6 месеца, предаде Франс прес.

Те бяха осъдени за организиране или участие в "бойна група", наречена "Блъд енд онър С18"(Кръв и чест), за повреждане на имущество – главно с графити, или подстрекаване към расова омраза или насилие.

Въпреки че не са планирали какъвто и да било кървав атентат, поведението на осъдените е било опасно за имиджа на страната, заяви председателят на изправителния съд в град Везул.

Най-тежки присъди - 18, 20 и 24 месеца затвор – получиха тримата водачи на групата, на възраст 29, 30 и 44 години. Човекът с най-голямата присъда я получи задочно: издадена е заповед за арестуването му и той се издирва.

Членовете на групата бяха задържани през май 2014 г., малко след като публикуваха в интернет своя на снимка, на която са с маски, с автомат "Калашников" и няколко пушки.

По-скоро с антимюсюлманска, отколкото с антисемитска насоченост, групата заявявала, че е готова "да води война срещу завоевателя".

При претърсването на домовете на осъдените там били открити бейзболни бухалки, боксове, маски, бюст на Адолф Хитлер и екземпляр от книгата му "Моята борба". Огнестрелно оръжие обаче не било намерено.