Петима души бяха ранени при взрив в метрото на Истанбул, съобщи Ройтерс. Взривът в близост до станцията "Байрампаша" е станал във вечерния час пик. Полицията на Истанбул потвърди, че става въпрос за бомбен взрив.

Първоначално беше съобщено и за един загинал, но кметът на района, в който е станал инцидентът, заяви, че има само петима ранени.

Също по първоначална информация се смяташе, че може би се е взривил трансформатор. По-късно медиите в Турция съобщиха, че става дума за самоделно взривно устройство.

На кадрите от охранителна камера се вижда сериозен взрив и горещи отломки, които падат върху колите, минаващи под надлеза: метрото на Истанбул има части, в които излиза над земята. Именно там е станал взривът.

Междувременно стана ясно, че истанбулската полиция издирва 28-годишен мъж, заподозрян за взрива в района на Байрампаша.

По данни на телевизия „Хабер Тюрк“, той е бил забелязан да се оттегля бързо от мястото на инцидента.

Местните телевизии дават описания на заподозрения. Става въпрос за 28-годишен мъж, облечен в черно яке, червени маратонки, сиви панталоти и синя шапка.

Турция обяви висока степен на терористична опасност, откакто през октомври при самоубийствени атентати в Истанбул бяха убити над 100 души.

Анкара е участник в коалицията срещу джихадистите в Ирак и Сирия. Заплаха за сигурността ѝ идва и от Кюрдската работническа партия (ПКК).