Пентагонът публикува около 200 снимки на затворници в Ирак и Афганистан, над които се предполага, че са били извършени посегателства от американски военни, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Снимките са направени в периода между 2004 и 2006 г. Те могат да се видят на сайта на Пентагона, подчертават експерти. Публикуваните кадри са общо 198. Смята се, че те са част от по-голяма колекция от около 2100 снимки, които са направени между 11 септември 2001 г. и 22 януари 2009 г. Всички снимки са част от различни разследвания на мъченията на задържани при арест.

Снимка: DoD

Повечето от кадрите са тъмни и неясни. На тях се виждат основно краката и ръцете на затворниците със синини и рани, посочва АП. По думите на експерти някои от тях са по-драматични дори от снимките на затворници в американския затвор в Ирак Абу Гариб, които потресоха света преди десетилетие. На тях се виждаше как съблечени арестанти са подлагани на сексуален тормоз. 11 американски военни бяха осъдени от военни трибунали във връзка със скандала около Абу Гариб.

Снимка: DoD

Новите снимки бяха публикувани след като министерството на отбраната на САЩ загуби дело срещу американската правозащитна организация Американски съюз за гражданските свободи. От 2004 г. насам организацията води битка с Пентагона за публикуването на 2000-те снимки на мъчения и нехуманно отношение към затворници, които са притежание на американските власти.

Снимка: DoD

Във връзка с новите снимки Пентагонът поясни, че разследване за извършено криминално деяние е констатирало, че в 14 от случаите е имало посегателства от страна на американски военни. Въпреки това в останалите 42 случая тези твърдения са невалидни. 65 военнослужещи са били дисциплинарно наказани във връзка с тези престъпления.

Представители на Пентагона поясниха, че публикуваните снимки, не касаят инциденти в затвора Абу Гариб, нито в затвора в базата Гуантанамо в Куба.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По повод на публикуваните кадри Американският съюз за гражданските свободи посочи, че снимките само ще заблудят обществото за действителните мащаби на издевателствата.

Тези снимки илюстрират една малка част от мъченията, извършвани от американското правителство, посочи по повод на снимките Амнести интернешънъл.

Според Пентагона най-малко едно от официалните разследвания, от които са извлечени публикуваните снимки, е довело до произнасяне на доживотна присъда.