Пентагонът: Ядрената програма на КНДР може да бъде унищожена само чрез сухопътна инвазия
Броят на жертвите ще зависи до голяма степен от характера, интензивността и продължителността на евентуална севернокорейска атака, се казва в писмо на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    3
Пентагонът
Снимка: iStock

Единственият начин севернокорейската програма за ядрени оръжия да бъде гарантирано унищожена е сухопътна инвазия – това заявява Пентагонът в писмо до американски конгресмени, цитирано от Ройтерс.

Писмото е отговор на Майкъл Дюмонт, зам.-директор в Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, на запитване на двама членове на Камарата на представителите – демократите Тед Лу и Рубен Гайего, поискали оценка за очакваните човешки и материални загуби и възможните военни операции в случай на конфликт със Северна Корея.

Заплахата от ядрена атака от страна на КНДР се засилваМинистърът на отбраната Джеймс Матис е на обиколка в Азия

„Единственият начин да се локализират и унищожат с абсолютна сигурност всички компоненти на севернокорейските програми за ядрено оръжие е чрез сухопътна инвазия“, посочва Дюмонт в писмо от 27 октомври.

Лу съобщи новината на президента Доналд Тръмп с туит: „Скъпи Тръмп – написа той – В Япония е сутрин. Тази статия на „Вашингтон пост“ за зловещата военни възможности на Северна Корея е за теб“:

Поверителен брифинг е най-подходящото място за подробно обсъждане на капацитета ни да противодействаме на способността на Северна Корея да отвърне с ядрено оръжие и да елиминираме севернокорейските ядрени оръжия, скрити в дълбоки подземия, се казва в писмото.

В него се отбелязва също, че Пхенян може да отговори с биологическо и химическо оръжие, подробностите за които е най-добре да се обсъдят също в поверителна обстановка.

Доналд Тръмп втвърди тона срещу КНДР в ЯпонияЯдрената програма на КНДР е заплаха за цивилизования свят, каза той

На въпроса за жертвите Дюмонт посочва, че броят ще зависи до голяма степен от характера, интензивността и продължителността на евентуална севернокорейска атака. Той отбелязва, че в Сеул живеят около 25 млн. души, а той се намира на едва 50-ина километра от демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея.

Общественото мнение

Значително мнозинство от американците смятат, че президентът Доналд Тръмп иска да използва военна сила срещу Северна Корея, за да парира нейните ядрени и ракетни заплахи, показва проведено наскоро допитване.

Според анкетата на Центъра за изследвания „Пю“ от 25 – 30 октомври 84% от американците са на мнение, че Тръмп наистина иска да използва военна сила срещу Северна Корея. Около 64% от запитаните смятат, че комунистическият режим е в състояние да нанесе ядрен удар на САЩ – това е с 47 процентни пункта повече, отколкото през 2013 г. Приблизително същият дял (65%) от анкетираните мислят, че севернокорейското ръководство наистина иска да използва този потенциал срещу САЩ. Според 71% от американците САЩ трябва да приемат „много сериозно“ севернокорейските ядрени заплахи. През 2013 г. това мнение са споделяли 56 на сто от американците.

Дипломация или военен отговор на кризата със Северна Корея? Какво сочат резултатите от експресен сондаж на "Галъп Интернешинъл Асосиейшън"

Допитването с 1504-ма участници беше публикувано в петък, когато Доналд Тръмп тръгна на първата си президентска обиколка в Азия.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре