Министерството на отбраната на САЩ иска да получи над 7 млрд. долара за борба с "Ислямска държава" за фиксалната 2017 г. Това е с около 35% повече в сравнение с отпуснатите досега средства в тази сфера.

Фискалната 2017 г. започва на 1 октомври на настоящата година.

Американският министър на отбраната Аштън Картър ще представи във вторник в реч пред Икономическия клуб във Вашингтон приоритетите за инвестиране на сумите от общо 583-милиардния бюджет за отбраната за фискалната 2017 г. Белият дом пък планира да публикува на 9 февруари пълният проектобюджет, предложен от Барак Обама за фискалната 2017 г., посочва Ройтерс.

Очаква се Картър да изтъкне намерението си да поиска увеличаване на средствата за борба с ИДИЛ, както и да изтъкне плановете за увеличаване на разходите с цел успокояване на европейските съюзници на САЩ след руската инвервенция в Украйна. Картър ще обяви намерението  за увеличаване на средствата за повишаване на киберсигурността, както и за тази на ключови американски сателити.

Относно увеличението на средствата за борбата с "Ислямска Държава" засега не става ясно дали това финансиране ще се прилага и за операции срещу ИДИЛ извън Ирак и Сирия.