Пентагонът: Няма съмнение, че режимът на Асад е запазил химически оръжия
Разговорите за притежание на химическо оръжие от сирийското правителство се разразиха отново, след като над 80 души загинаха в провинцията Идлиб заради нападение с газ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    7
Нападение с химическо оръжие

„Няма съмнение, че режимът на сирийския президент Башар Асад е запазил химически оръжия в нарушение на споразумението за разоръжаване”, заяви шефът на Пентагона Джеймс Матис.

Разговорите за притежание на химическо оръжие от сирийското правителство се разразиха отново, след като над 80 души загинаха в провинцията Идлиб заради нападение с газ.

Сирия: Не сме използвали химически оръжияПопитан дали страната му би приела международно разследване, външният министър Уалид ал Муалем обаче отговори, че опитът от миналото „не е окуражаващ”

Тази атака доведе до въздушни удари от страна на американското правителство по военна база на сирийската армия.

По-късно стана ясно, че използваният газ е именно зарин.

При атаката в Хан Шейхун е използван зарин или подобно веществоТова заяви Организацията за забрана на химическите оръжия. Според Израел Дамаск все още има до три тона химически оръжия

„Това нарушение на резолюциите на ООН и въпросът трябва да се разгледа на дипломатическо равнище”, допълни Матис.

На пресконференцията присъства и израелският колега на Матис Авигдор Либерман, който допълни, че разузнаването на страната му разполага със „стопроцентова информация, че режимът на Асад е използвал химическо оръжие срещу бунтовниците”.

По данни на Пентагона през последните Сирия е разпръснала бойната си авиация в различни летища след американския ракетен удар по авиобазата в Хомс.

  • 0
    7
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре