Американската армия проучва възможността за разполагане на танкове и друга бойната техника в няколко държави в Източна Европа, сред които и България. Това обявява високопоставеният представител на Пентагона ген. Бен Ходжис, командващ сухопътните сили на САЩ в Европа, в интервю за списание „Старт енд страйпс”, публикувано на 25 януари.

Предстои Пентагонът да изпрати проучвателен екип, който да посети България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, за да провери възможността да разполагане на бойната техника на териториите им. По тази начин ще се засили американското военно присъствие в района, който е засегнат от руската интервенция в Украйна.

„Ще направим проучвания следващите няколко седмици в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България, за да видим дали има място тези въоръжения да останат там”, заяви ген. Бен Ходжис. „Това може да бъде рота, може да бъде и цял батальон, преди да направим проучването не може да знаем”, добавя генералът.

През 2015 г. американската армия планира да разположи в страни от Европа на ротационен принцип бригада от 3000 военнослужещи и 220 части бронирана техника.

По думите на ген. Ходжис, част от тях ще бъдат разположени в германска база. „Бихме искали да разположим части и в Югоизточна Европа, балтийските държави и Полша. Тези страни имат истинска нужда от това”, коментира генералът.

След края на проучването ще бъдат отправени официални препоръки към командващия силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав, уточнява ген. Ходжис. Това би трябвало да се случи през февруари.

Според плана на ген. Ходжис трябва да се разшири т. нар. European Activity Set – екипировката и транспортните средства за военен батальон, разположени в Европа за ученията на американски части при съвместни тренировки с регионалните партньори. Засега те са разположени в единствената постоянна американска база в Европа – в Югоизточна Германия.

Според генерала, в най-добрия случай в т. нар. European Activity Set трябва да включва около 220 танка, три батальона, военно-въздушни сили, артилерия, инженери и др. Ходжис очаква тежката бойна техника да бъде на място до края на 2015 г.