Китай няма да приеме да плаща за емисиите на CO2 от самолетите си, летящи между държави от Европейския съюз, съобщи висш служител на гражданската авиация на Китай след информация от Брюксел за възможни глоби срещу осем китайски компании.

Втората световна икономическа сила "няма да приеме никаква едностранна и задължителна пазарна мярка", предупреди заместник-директорът на законодателния и регулаторен орган на китайската авиация по време на форум в Пекин.

Той смята, че "авиокомпаниите в развиващите се страни трябва да получат финансова и технологична помощ в усилията им да се справят с последиците от изменението на климата", съобщава излизащият на английски език вестник Чайна дейли.

Европейската комисия обяви в петък, че на осем китайски и две индийски авиокомпании са наложени глоби заради отказа им да плащат за замърсяването след 2012 г., при летене по вътрешни маршрути в ЕС. Изискването е отправено към европейските страни, от които тези авиокомпании са извършили вътрешни за ЕС полети, за да се свържат с фирмите и да започнат процедури за заплащане на глобите.

Осемте китайски компании са "произвели" 24 500 тона CO2 при вътрешни полети в ЕС през 2012 година. Те са наказани с глоба от 100 евро на тон CO2, изхвърлен в атмосферата и общия размер на наказанието е 2,4 милиона евро, заяви Брюксел.

Глобите трябва да бъдат поискани от страна на Германия за Air China, от Франция за China Eastern, от Холандия за Jade Cargo и China Southern, от Люксембург за Yantze River и Express Airlines, Белгия за Hainan Airlines. От тези страни китайските авиокомпании извършват вътрешни полети в ЕС.

С изключение на китайските и индийските компании, всички неевропейски авиокомпании, които летят в рамките на ЕС, включително американските авиопревозвачи, се съгласиха да плащат за замърсяването след 2012 година.