Пътнически самолет се разби при кацане в Катманду
В машината, собственост на бангладешка авиокомпания, са пътували 71 души
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Авиокатастрофа в Катманду
Снимка: Reuters

Пътнически самолет със 71 души на борда се разби при кацане на международното летище в столицата на Непал – Катманду.

Загинали са 49 души.

Машината е двумоторен турбовитлов „Даш 8“, производство на канадската група „Бомбардие“ и е собственост на частна бангладешка авиокомпания.

Авиокатастрофа в Катманду
Снимка: Reuters

Катастрофата вероятно се дължи на объркване на пилота, показва анализ, базиращ се на публикувания във в. „Непали таймс” разговор между пилота и контролната кула.

Времето е било облачното, при пристигането си в Катманду самолетът е направил неочакван завой, закачил е оградата на летището и е избухнал в пламъци, заяви Радж Кумар Четри, главен мениджър на летището, цитиран от Ройтерс.

Той съобщи, че малко след като самолетът получил разрешение да кацне, пилотът заявил, че иска да отиде на север направил два завоя, но на два пъти потвърдил, че няма проблеми. След това контролната кула му съобщила, че самолетът не е насочен правилно, но отговор не бил получен.

„Самолетът изведнъж се разтърси силно и се чу силен трясък”, заявява един от оцелелите, Басанта Бохора, пред в. „Катманду пост”. „Бях седнал близо до прозорец и успях да се измъкна през него”, добавя той.

Непал е известен с ниска сигурност на въздушния транспорт. В страната работи мрежа от малки самолети, които често изпадат в затруднения на отдалечени летища.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре