Пътнически самолет Боинг 737 – 800 на нискотарифната авиокомпания „Флай Дубай“ (FlyDubai) се разби на летището в руския град Ростов на Дон, предаде ТАСС, цитирайки министерството на извънредните ситуации.

На борда е имало 55 пасажери и седем души екипаж. Всички са загинали.

Инцидентът е станал в 3:50 ч. местно време при заход за кацане. Според АП – при силен вятър.

Машината е ударила земята и се е разбила на парчета, съобщи Следственият комитет на Русия.

Самолетът е пристигал от Дубай.

Летището е затворено и на място работят над 500 представители на всички оперативни служби.

Обстоятелствата на катастрофата се уточняват.

Правителствената пресслужба на Дубай съобщи националността на загиналите пътници – 44 руснаци, осем украинци, двама индийци и един узбекистанец. Става въпрос за 18 мъже, 33 жени и четири деца.

По-рано руските медии съобщиха, че повечето пътници са били руски туристи.

Снимка: EPA

Командир на боинга е бил гражданин на Кипър, съобщи следствието. Според източник от летището на Дубай сред екипажа не е имало граждани на ОАЕ.

Сред възможните причини за катастрофата са лошите метеорологични условия и пилотска грешка, съобщиха източни от правоохранителните органи, цитирани от ТАСС.

„Вчера бе издадено предупреждение за влошаване на метеорологичните условия с виелица и скорост на вятъра до 22 – 27 метра в секунда. Самолетът не е могъл веднага да заходи към пистата и е извършил втори опит. При повторния заход се е стигнало до катастрофата“, заяви източникът.

Руски информационни агенции разпространиха аудиозапис на разговора между пилотите и диспечерската кула. В него пилотът казва, че ще направи втори опит да приземи машината и това са последните му думи.

В Ростовска област неделя ще е ден на траур в памет на жертвите, съобщи губернаторът на областта Василий Голубьов, който увери, че правителството ще окаже помощ на роднините на загиналите.

За мястото на катастрофата са заминали руският министър на транспорта Максим Соколов и шефът на „Росавиация“ Александър Нерадко.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнованията си към близките на загиналите и даде указания на губернатора на Роствоска област и министъра на гражданската отбрана и извънредните ситуации приоритет в действията на властите да бъде грижата за опечалените семейства, заяви говорителят на руското президентство Димитрий Песков.

Всяко от семействата на руските жертви ще бъде обезщетено с по 1 млн. рубли, съобщи по-рано губернаторът на Ростовската област Василий Голубьов.

Катастрофата в Русия е първия инцидент в седемгодишната история на авиокомпания „Флай Дубай“. Тя е нискотарифната дъщерна компания на официалния превозвач на ОАЕ – „Емирейст“.