И в този момент хиляди бежанци пътуват към Западна Европа. Ситуацията към днешна дата: най-много имигранти се насочват към Германия. От януари до края на август там са регистрирани над 413 хиляди бежанци.

Само в рамките на тази година, страната очаква 800 000 молби за убежище. Цифрите нарастват с всеки изминал ден.

Ситуацията в Унгария остава тежка. До този момент Будапеща е получила 110 000 заявки за убежище. Правителството очаква до Нова година те да достигнат 140 000.

В Сърбия, само за август месец са регистрирали над 37 000 имигранти. За сравнение миналата година за същия период регистрациите са били 1547. У нас настанените в бежански центрове са 5130.

Снимка: btvnovinite.bg

Македония също продължава да се задъхва от наплива на бежанци.  Около 63 000 нелегални мигранти са минали през Македония за последните три месеца. По-голямата част от тях са от Сирия. Бежанците минават транзит през страната, търсейки път към западна Европа.

И докато пограничните гари в Македония са препълени с бежанци, които искат да стигнат до Унгария, в София вагоните на влака за Будапеща са празни. Рейн е от Сингапур. Обича да пътува. Смята, че бежанците трябва да получат помощ от Европа. „Не бих се притеснявала, ако с мен пътуват бежанци. Те не са опасни. Те са просто бежанци, които се опитват да подобрят живота си”, каза тя.

„Те са бежанци. Няма къде да отидат. Притиснати са от проблемите си. А това може да ги направи малко по-агресивни, да генерира гняв. Надявам се всичко да е наред”, разказват други пътници.

А влакът София-Будапеща ще е един от малкото, който утре сутрин ще пристигне в унгарската столица без купетата му да са пълни с бежанци.

Много имигранти избират да пътуват по море, търсейки спасение в Западна Европа. 322 000 души са прекосили Средиземно море, за да стигнат Стария континент. За съжаление близо 3000 бежанци не са успели да стигнат брега и са загубили живота си във водата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Един от тях е малкият Айлян, чиято снимка, разтърси света.

Дни по-късно, полицаят, който откри детето проговори за първи път. В първата си публична изповед за преживяната трагедия старши сержант Мехмет Чиплак разказва, че се е молел на Аллах Айлян да е жив. И се сринал психически, когато открил, че детето е мъртво.

Чиплак е доволен, че снимката е възпламенила искра, която да подтикне световните сили да потърсят решение на кризата с бежанците. „Болката ми ще отслабне, ако тази искра прерасне в огън, който да потуши моя огън”, споделя жандармеристът.

В момента Европа е изправена пред най-голямата бежанска криза от края на Втората световна война досега.

Пътят на нелегалните имигранти през България

Според разследващите, каналът в страната започва от границата ни с Одрин. Оттам бежанците се движат пеша, на групи и обикновено минават цялата Странджа планина. В районите на Царево, Малко Търново и Елхово ги поемат каналджии с превоз до София.

Там водачите се сменят от хора от Северна България - например, от Лом и Монтана. Новите водачи пътуват заедно с бежанците от центъра на страната до границата със Сърбия. Според разследващите каналджиите не могат да знаят точно колко души са в микробусите, колко са децата и в какво състояние.

Обикновенно каналджиите са кюрди и афганистанци, казват от прокуратурата.  Имат предварително определени места, на които извеждат групите. Но се е случвало една група да чака превозвача и повече от 24 часа. Въпреки това, организацията тук е изключително добра, според прокурор Кънчо Крумов. „В повечето случаи намираме различни карти на телефони, които са турски и български примакарти и по телефона осъществяват връзките”, разказва още прокурорът.

България се използва като транзитна зона. „Влизат при Резово, част от лицата твърдят, че са предплатили до Германия или до други европейски страни, фактически България се опитват да я използват като транзитна зона. Това което ни говорят, от данни по делата е, че от тука ги настаняват в София а апартаменти, откъдето поетапно се опитват да ги прехвърлят в чужбина”, добавя още Крумов.

Сумите се определят и плащат още при тръгването на групата от Истанбул. Там никой не знае, че една част от маршрута се минава пеша. Прокурорът разказва и за случай, в който каналджиите са упражнили насилие над човек, изоставащ от групата. Те му нанасяли удари с юмруци и ритници. „Не знаят дали е минал границата, не можаха да отговорят на този въпрос, тъй като са разпоредили на групата с наведени глави да продължат и да не се обръщат назад да не видят какво е станало”, допълва Крумов.

В другия край на канала - Окръжната прокуратура във Видин е завела 18 дела за трафик на хора.  Девет от каналджиите вече са с влязла в сила присъда. А днес съдът в Монтана отложи решението си за екстрадицията на Цветан Цветанов, задържан за смъртта на 71 бежанци в камион в Австрия.

„Цветан няма да бъде затворен, докато съм аз жива! До последната минута с кръв ще взема истината, но ще я взема, защото Цветан не е убиец! Има свидетели, да докажат къде беше Цветан!”, каза майката на обвиняемия пред bTV.

Делото за екстрадиция ще се гледа отново след десет дни.

Междувременно в Гръция са задържани още трима българи за трафик на хора.  От разследването става ясно, че двамата от тях са пристигнали в Гърция с два леки автомобила с българска регистрация. След това са дали единия на сириец, за да превози незаконно влезли в страната свои сънародници.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия