Америка на първо място – това беше посланието на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който положи клетва във Вашингтон.

"От този ден нашата страна ще бъде ръководена от нова визия. От този ден Америка ще бъде на първо място", каза той. По думите му това ще стане, като се купуват американски стоки и се наемат американци на работа.

В първата си реч той заяви, че без значение дали хората са бели или черни, те имат една и съща червена кръв на патриоти. „Никога няма да бъдете пренебрегвани отново”, обеща Тръмп на американците.

Той обеща също  да върне властта на американския народ.  "Заедно ще определим курса на Америка и света за много години напред", зарече се новият американски президент.

Снимка: Reuters

По думите му отсега нататък всяко едно решение на властта ще бъде направено, за да защити американските работници и американските семейства.

„Ще се боря за вас с всеки свой дъх и никога няма да ви разочаровам. Америка ще започне да печели отново и ще печели както никога преди”, увери той.

„Ние, гражданите на Америка, ще положим общи усилия да изградим наново нашата страна”, посочи Тръмп. "Ще върнем работата си, ще върнем границите си, ще върнем благосъстоянието си", допълни той.

Новият президент на САЩ обеща да заздрави старите съюзи и да изгради нови, включително световен съюз срещу ислямския тероризъм

„Ще обединим цивилизования свят срещу радикалния ислямски тероризъм, който ще изкореним напълно от лицето на земята”, каза още той в речта си.

Тръмп разкритикува изразходването на средства за подпомагане на чужди армии и отпускането на други помощи в чужбина. САЩ "защитаваха границите на други държави, а отказаха да защитят собствените си", каза президентът в речта, която продължи 13 минути.