Първият пациент в света преживял успешно трансплантация на два крака, е загубил днес долните си крайници след ампутация, наложена от заболяване, което го е принудило да спре да взема лекарствата, които гарантират приемането на присаден орган от организма, съобщава АФП, цитирайки официална информация.

„Пациентът с трансплантирани два крака в болницата „Ла Фе” през 2011 г. трябваше да премине операция по ампутирането им”, се казва в изявление на болницата в испанския град Валенсия.

„За да може да бъде подложен на лечение за новооткрито заболяване, пациентът трябваше да спре да взима имунно-подтискащите лекарства, които използва от трансплантацията насам, защото те усложняват процеса”, се казва в изявлението на болницата.

„В тези случаи, ако трансплантираният орган не е жизненоважен, трябва да бъде отстранен от пациента, за да може същият да получи необходимото лечение за новата, по-сериозна болест”, уточнява болницата.

Трансплантацията на двата крака беше извършена през юли 2011 г. от испанския хирург Педро Кавадас, върху млад мъж с ампутирани долни крайници, осъден на живот в инвалиден стол.

Международнте наблюдатели припомнят, че въпреки кризата Испания до 2011 г. оставаше световен лидер в трансплантациите на органи, а операцията по присаждането на два крака се извършваше за първи път в света.