Първите руски военни самолети напуснаха военновъздушната база Хмеймим и се отправиха към постоянните си бази в Русия. Това съобщиха от руското министерство на отбраната след решението на президента Владимир Путин да започне изтегляне на руските войски от Сирия, предаде Ройтерс.

"Групата включва "лидер" - самолет Ту-154, както и многофункционални бомбардировачи Су-34", уточни военното ведомство.

Кадри от изтеглянето бяха показани по руската държавна телевизия.

Връщането на авиацията в Русия става на групи - в състава на всяка има "лидер", военнотранспортен самолет Ту-154 или Ил-76, превозващ инженерно-технически персонал и оборудване, след който летят руски бойни самолети от различни типове.

Така групата лети до границата на Руската федерация, след което всички самолети се отправят самостоятелно към съответните летища - при нужда с междинни кацания за презареждане и технически контрол.

Според няколко високопоставени източници на руския в. „Комерсант” решението на руския лидер за изтегляне не е било спонтанно. Руският Съвет за сигурност неведнъж е разглеждал възможността за изтегляне на основните руски военни сили от Сирия, допълва всекидневникът.

Решението на Путин ще разочарова и убедените до неотдавна, че Русия е затънала в конфликта, и онези, които смятаха, че е длъжна докрай да носи отговорност за оцеляването на режима на президента Асад, коментира политологът Андрей Кортунов във "Ведомости".

Кремъл явно е взел предвид риска да се повторят Виетнам и Афганистан - военните кампании там, планирани като краткосрочни, се точеха години наред, пише всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"Официалната версия гласи, че войските се изтеглят по споразумение с Асад, но не бива да изключваме и другите версии - например, че Асад е излязъл твърде упорит, а някои негови изявления са поставяли под въпрос продължаването на женевския процес", разсъждава Кортунов.

Анализаторът Юрий Бармин не изключва съобщението за изтегляне на руските сили да е пряко свързано със започналия в Женева втори кръг от сирийските преговори. Предварителното решение според него най-вероятно е взето от Русия заедно със САЩ и Саудитска Арабия и "сред условията (на външнополитическите партньори на Москва) е било Русия да започне изтегляне на войските си от Сирия". Москва може "да е получила в отговор някакви обещания, но това е рискована стъпка", допълва Бармин.

Може би най-спешните въпроси са как изтеглянето ще се отрази върху изхода от конфликта и какво означава то за сирийския президент Башар Асад, чието управление беше все по-застрашено от поредица военни загуби, преди руските сили да го подкрепят.

Решението на Русия може да е знак, че тя отново изпитва увереност в стабилността на Асад, или пък е опит той да бъде притиснат да преговаря с политическите си противници, а може да е и едното, и другото, коментира пък "Ню Йорк таймс".

Този ход на Русия изненада САЩ и повдига въпроси за по-нататъшните стъпки в Сирия, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Вашингтон заяви, че не е очаквал Москва да обяви подобно решение. Според представители на САЩ обаче през последните месеци е имало знаци, че Русия не планира да остане за дълго в базите, които използва в Сирия, посочва американското издание.

Този ход явно е бил замислен да съвпадне с началото на сирийските мирни преговори в Женева. Той ще бъде разглеждан като знак, че Русия смята, че е направила достатъчно, за да предпази режима на Асад от рухване, пише британският в. "Гардиън".

Западни дипломатически източници изразиха едновременно скептицизъм и учудване от изненадващото решение на Путин. "Ще трябва да почакаме и да видим за какво става въпрос. Това е Путин. Той е обявявал подобни отстъпки в миналото и нищо не се е материализирало", каза цитиран от изданието дипломат на преговорите в Женева.

Русия обаче ще запази военно присъствие в Сирия, а засега не е обявен краен срок за пълно изтегляне, изтъква "Гардиън", цитиран от БТА.