Първата група от 10 души български антарктици стигна благополучно до базата ни „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън с чилийския кораб „Лаутаро”, съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските експедиции в Антарктида.

Добрата новина е, че тази година снегът е много по-малко и полярниците ни са успели да влязат веднага в основната къща със съвсем малко копане. Моторните шейни работят и успешно е бил запален генераторът. Малко след като хората са слезли от кораба, ледена супа е затворила залива и е било невъзможно лодките с хранителните провизии на групата да стигнат до брега. Ето защо в близките дни до оправянето на времето антарктиците ни ще разчитат за изхранването си на резервните запаси на базата, които в момента са 2 кг брашно, боб и леща.

Капитанът на „Лаутаро” е обещал, че корабът ще изчака и няма да отплава без да свали хранителните продукти за българите, макар да има стриктен график за снабдяването на чилийските бази в района. Въпреки това ситуацията по думите на командира на базата инж. Йордан Йорданов е добра. Вероятно къщите ще могат да бъдат спасени и до края на сезона би трябвало да се освободят от снега, който ги застрашаваше от срутване предишните години.

Всички са добре, здрави и изпълнени с ентусиазъм да започнат предвидените дейности по юбилейната 25-та антарктическа експедиция, се казва в съобщението.