Бившият астронавт от НАСА Джон Глен, първият американец, извършил околоземен полет, е приет в болница в щата Охайо, съобщи Си Ен Ен, цитирайки представител на Университетската болница на Охайол

95-годишният Глен е в отделението за лечение на онкологични заболявания на болницата. Говорителят на болницата не посочи дали Джон Глен има рак и какво е състоянието му, а единствено коментира, че е приет за наблюдение преди около седмица.

Телевизия Ен Би Си, позовавайки се на близки на Глен, съобщи, че бившият астронавт е приет в болница след неочаквано влошаване на здравословното му състояние. През 2011 г. той е претърпял операция по протезиране на колянова става, а през 2014 г. му е заменена сърдечна клапа.

Джон Глен държи няколко космически рекорда. През 1092 г. той става първият американски астронавт, който извършва орбитален полет около Земята на кораба "Меркурий-Атлас-6". Преди него това са постигнали съветските космонавти Юрий Гагарин и Герман Титов.

Глен е единственият жив от "първата седморка" - първия отряд американски астронавти, които са летели в едноместни кораби от серията "Меркурий". Той за втори път е летял в космоса на борда на совалката "Дискавъри" през 1998 г. на 77 години, което го прави най-възрастният човек в космоса.