Кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия Джеб Буш е лично засегнат от скорошни изказвания на съперника му Доналд Тръм за Мексико и имигрантите.

Когато Тръмп обяви своята президентска кандидатура през юни, той разкритикува Мексико и имигрантите, които идват нелегално в САЩ. "Те носят наркотици", заяви той. "Те носят престъпност. Те са изнасилвачи".

Буш определи коментарите като до голяма степен несъвместими с преобладаващите възгледи сред републиканците, предаде Асошиейтед прес. Въпреки че вече имаше отправени критики от Буш и други републиканци и че някои компании предприеха ходове за скъсване на бизнес отношенията си с Тръмп, строителният магнат защити коментарите си.

"Не смятам, че той представлява Републиканската партия, а и неговите възгледи са далеч от преобладаващото мнение на републиканците", каза Буш пред репортери, след като взе участие в шествие по случай 4 юли в щата Ню Хемпшър.

"Никой не казва, че не трябва да си контролираме границите – всеки е на мнение, че трябва да си контролираме границите", каза той. "Но това да правиш такива изключително грозни коментари не отразява възгледите в Републиканската партия. Тръмп греши по този въпрос", посочи той.

Съпругата на Буш е родена в Мексико и когато бе попитан дали приема изказванията на Тръмп лично, той отговори: "Да, разбира се. Абсолютно. Както и много други хора".