Не закъсняха и първите световни реакции след встъпването в длъжност на новия американски президент. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави Тръмп и очаква скоро да се срещне с него.

САЩ изиграха водеща роля в НАТО от основаването на алианса във Вашингтон през 1949 г. и продължават да изпълняват непоклатимия ангажимент за нашата обща сигурност и днес, се посочва в изявление на Столтенберг.

Очаквам да работя в тясно сътрудничество с президента Тръмп за укрепването на алианса, така че да продължим да противостоим на променящите се предизвикателства, включително тероризма, при по-честна подялба на тежестта сред съюзниците, пише Столтенберг. Накрая той изразява очакването да приветства президента Тръмп в Брюксел до края на годината.

Папа Франциск в писмо призова американския президент да се грижи за бедните и онеправданите и да се ръководи от духовни и етични ценности.

В част от големите европейски столици имаше протести.

Недоволни с позициите на новия американски президент се събраха в центъра на Лондон. Анти-Тръмп шествие премина и по централните улици на германската столица.

Първите реакции се появаха и в "Туитър" - предпочитаната платформа на новия президент.

Снимка: Reuters

Някои от реакциите бяха доста критични.

Лидерът на либералите в Европейския парламент Верхофсщад написа: Ужасна реч. Не можем да чакаме и да се надяваме на американска подкрепа и сътрудничество. Европа трябва да вземе съдбата и сигурността в свои ръце.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел призова: Скъпи САЩ, останете страната на свободата и домът на смелите.

Във Франция в щаба на Марин Льо Пен встъпването в длъжност на Донълд Тръмп се приема с еуфория.

„Ние не искаме вече да сме държава без граници и да пускаме стотици хиляди хора да влизат вътре, както е във  Франция в момента. Има и друга възможна политика. И Доналд Тръмп може да я приложи. Толкова по-добре за американците. Мисля, че скоро това ще е валидно и за нас, французите”, заяви Давид Рашлин от Националния фронт.