Ципрас и правителството му водят гръцкия народ по пътя на горчивото изоставяне и безнадеждността. Това заяви германският министър Зигмар Габирел след обявяването на резултатите от референдума в Гърция.

"С отхвърлянето на правилата на еврозоната, преговорите за програма за милиарди са трудно мислими", подчерта лидерът на социалдемократите в страната.

Коалиционният му партнйор от ХДС и канцлер Ангела Меркел пристига тази вечер в Париж за извънредна среща с френския президент Франсоа Оланд. Негативният вот на гърците постави още по-трудна задача пред Гърция и Европейския съюз за намиране на изход от кризисната ситуация.

Меркел и Оланд ще обсъждат последиците от гръцкия референдум. Германия отказва да дава повече отстъпки на Гърция, докато Франция е по-склонна на компромис в името на единна Европа.

Еврогрупата все още няма насрочена среща, но финансови експерти към отделните страни в еврозоната започват консултации.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще проведат утре среща в Париж заради референдума в Гърция.

В Елисейския дворец двамата смятат да "преценят последиците от референдума в Гърция". Според представители на администрацията на френския президент срещата се провежда в съзвучие с линията на "постоянно сътрудничества между Франция и Германия с цел съдействие в търсенето на дълготрайно решение в Гърция".

Идеологически близкото до СИРИЗА испанско движение "Подемос" обяви, че резултатите от референдума са "победа за демокрацията".

Какво ще се случи след референдума в Гърция?

Руският зам.-министър на икономиката Алексей Лихачов коментира пред ТАСС, че Гърция е направила първа крачка към излизането от еврозоната.

"Не" на референдума в Гърция няма да означава автоматично излизане на страната от еврозоната, заяви пред ТАСС европейски представител в Брюксел, коментирайки предварителните резултати от днешния вот.

"Ако отговорът "не" за предложенията на кредиторите се потвърди, това няма автоматично да значи излизане от еврозоната. Преговорите ще бъдат продължени," добави източникът.

Гласуването с "не" на референдума в Гърция ще предизвика несигурност и дори може да доведе до нежеланото излизане на страната от европейските структури, заявяви председателят на групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстат.

"Ципрас спечели референдума у дома, но изгуби доверието на Европа. Той трябва да разбере, че пари срещу нищо съществуват само в песните. Ципрас трябва да покаже, че може да направи нещо повече от отхвърлянето на предложенията. Следващата седмица ще бъде решаваща за това дали Ципрас е водач, който предлага решения, или лъжепророк без собствени идеи", добави председателят на либералите.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер