800 души са загинали при трагедията в Средиземно море. Такава е тежката равносметка от крушението на кораба, претъпкан с незаконни мигранти, който потъна край бреговете на Либия в неделя, съобщиха представители на Върховния комисариат за бежанците на ООН и Международната организация за миграциите.

Според оцелелите в потъналия кораб е имало малко над 800 мигранти. Сред тях е имало и деца на 10-12 години. Имало е сирийци, около 150 еритрейци и сомалийци. Оцелелите са от Мали, Гамбия, Сенегал, Сомалия, Бангладеш и Еритрея. Сред тях има четирима непълнолетни. Всички оцелели бежанци са настанени в центрове за прием на мигранти. Те са разказали, че корабът потънал, когато хората на него се втурнали на едната му страна, за да викат за помощ към преминаващ португалски търговски кораб.

Двама от оцелелите 27 бежанци - тунизиец и сириец бяха арестувани по подозрения, че са капитанът и член на екипажа на потъналия кораб. Те бяха обвинени за трафик на хора.

Проблемът с имигрантите наложи свикването на спешна среща на лидерите на Евросъюза в четвъртък. Междувременно, Европейската комисия представи спешен план за действие. Той включва засилване на операциите по наблюдение и спасяване "Тритон" и "Посейдон" на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс чрез увеличаване на техните финансови и материални ресурси. Трябва да се увеличи и районът им на действие, който в момента е ограничен до териториалните води на страните от съюза.

Второ - конфискуване и унищожаване на плавателните съдове, използвани за превозване на мигрантите. В Италия и Гърция трябва да се разположат екипи в помощ на обработването на молбите за убежище.

Предвижда се и системно снемане на пръстови отпечатъци на всички мигранти при пристигането им на територията на страните членки, както и разглеждане на варианти за по-справедливо разпределение на бежанците между страните.