Първата вълна цунами достигна Южния остров на Нова Зеландия след днешното земетресение с магнитуд 7,8 край бреговете на страната, съобщи местната Служба за гражданска отбрана на страницата си в „Туитър”.

Епицентърът на труса е бил на 53 км североизточно от град Амбърли и на около 90 км на север-североизток от град Крайстчърч на дълбочина 23 км.

„Първата вълна достигна североизточното крайбрежие на Южния остров”, се казва в съобщението, без да се уточнява дали има жертви и разрушения.

Южният остров с площ от близо 151 хил. кв.км е най-големия в Нова Зеландия, с население от близо 1,1 млн. души.

Гражданската защита по-рано предупреди, че първата вълна може да не е най-високата и добави, че тя може да бъде последвана от други, предаде Франс прес.

Властите призоваха жителите на източното крайбрежие да се преместят на по-високи места.

Според Тихоокеанския център за ранно предупреждение за цунами е възможно вълните да са най-високи при град Кайкура на Южния остров, където да достигнат 1,5 м.

Разположеният в Хавай център не очаква обаче това земетресение да предизвика разрушително широкомащабно цунами, предаде Асошиейтед прес.

Според новозеландската Гражданска защита пък по крайбрежието в близост до епицентъра вълните може да достигнат между 3 и 5 м височина.

В социалните медии се появиха и много снимки и видеоклипове за ситуацията след труса.

Нова Зеландия е разположена на т.нар. Огнен пръстен – район с много чести земетресения и изригване на вулкани. Около 90% от всички земетресения в света стават по неговото протежение.