Президентът на Азербайджан Илхам Алиев назначи днес съпругата си Мехрибан Алиева за първи вицепрезидент на бившата съветска република, предадоха световните агенции.

Държавният глава подписа указа, с който 52-годишната първа дама заема поста, създаден след конституционния референдум през септември м.г. 

Приетите тогава промени предвиждат освен първи вицепрезидент да има и двама вицепрезиденти, а мандатът на държавния глава бе продължен от 5 на 7 години. Преди това с друг вот бе премахнато ограничението на броя на мандатите, които президентът може последователно да отслужи, отбелязва Ройтерс.

Днес 55-годишният Илхам Алиев представи Мехрибан Алиева като първи вицепрезидент на заседание на Съвета за сигурност.

Конституцията не конкретизира пълномощията на първия вицепрезидент, но се смята, че те ще включват надзор над правителството. Уточнено бе, че при невъзможност на държавния глава да изпълнява задълженията си, неговите пълномощия се прехвърлят на първия вицепрезидент.

52-годишната Мехрибан Алиева оглавява най-голямата неправителствена организация в Азербайджан – фондацията "Гейдар Алиев", и наред с това е посланик на добра воля към ЮНЕСКО и Ислямската организация за образование, наука и култура (ИСЕСКО). Била е депутат в парламента.