Сондата „Фийли”, която извърши историческо кацане върху комета, вече е стабилна, след като при първоначалния си опит не успя да се закрепи на повърхността й. От сондата вече са започнали да пристигат изображения. Европейската космическа агенция по-рано разпространи първата снимка на кометата, върху която кацна модул на космическия апарат „Розета".

Роботизираният космически обаче модул все още не се чувства съвсем комфортно на повърхността на скалистата комета. След твърдото кацане с два подскока, днес учените от Европейската космическия агенция с облекчения установиха, че „Фийли” се е закрепил по-стабилно, въпреки че се намира на неподходящо стръмно място. Там наклонът е около 30 градуса, което е на ръба на възможностите на трите опорни крака да държат апарата в стабилно състояние.

Колаж от няколко снимки се опитва да покаже точното място, на което е кацнал апаратът Фийли.
Снимка: EPA


Поради слабата гравитация 100-килограмовата гордостта на европейската космонавтика там тежи едва един грам. Освен това той се намира в слабо осветено от слънцето място, което представлява проблем за презареждането на батериите. Антените му все пак са насочени към сондата „Розета”, която позволява добра връзка с командния център на Земята във френския град Тулуза.

След като еуфорията от приземяването премине, учените от европейската космическа агенция ще се опитат да накарат апарата да вземе проби от повърхността. Защото, според тях, на парчето небесна скала „67Р Чурюмов-Герасименко” може да се крие отговорът как се е родила нашата планета.