ЕС изпрати първата хуманитарна пратка с помощ за Газа през Кипър до временното американско пристанище днес, 17 май. Това съобщи говорител на Европейската комисия и отбеляза, че пристанището започна работа едва вчера.

Първата европейска пратка през новоизграденото пристанище е съставена от 88 хиляди консерви и е дарение от Румъния.

В съобщението на ЕК се посочва, че Европейският координационен център за действия в извънредна обстановка остава в контакт с държавите от ЕС и хуманитарните партньори, за да насочи помощта по морски коридор.

От началото на тази година ЕС предостави за Газа над 2000 тона помощи, превозени по Хуманитарния въздушен мост до Египет, както и 193 милиона евро за нуждаещите се палестинци.

Комисията допълва, че доставки са необходими и по наземни пътища към Газа, включително през пропускателните пунктове „Керем Шалом“ и „Рафа“.

ЕС призовава Израел да предостави траен достъп по нови подходи, например през пропускателния пункт „Ерец“ и пристанището на Ашдод.

По-рано този месец ЕК, Германия, Гърция, Италия, Нидерландия, Кипър, Обединените арабски емирства, Великобритания и САЩ изразиха намерение да отворят коридор за доставка на хуманитарна помощ за Газа по море. В края на март представител на ООН поиска помощ за Газа по механизма на ЕС за гражданска защита, се отбелязва в съобщението.