Деснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия, побеждавайки антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, показват резултатите от екзит пол на компанията Ипсос, цитирани от Асошиейтед прес.

Партията на Рюте е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места - Партията на свободата на десния популист Вилдерс, дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66". Рекордните 13 партии вероятно ще влязат в парламента.

Конфликтът с Турция и твърдата реакция на Рюте му донесе тази победа поне с 5 или 6% повече от това, което показваха социологическите проучвания преди седмица или преди да забрани на турските власти да агитират в подкрепа на референдума в Турция на територията на Холандия.

Регистрирана е и най-високата за последните 20 години избирателна активност. Пред урните са се явили 81 от регистрираните избиратели.

Крайнодесният Герт Вилдерс написа съобщение в една от социалните мрежи, в което благодари на избирателите на неговата „Партия на свободата“ и предупреди, че ще бъде фактор в следващия парламент, предаде АФП.

Премиерът Марк Рюте „още не се е отървал от мен“, написа Вилдерс, цитиран от агенция "Фокус". 

Битката беше без прецедент за холандската политическа система – между двама десни лидери – десноцентристкия Марк Рюте и крайнодесния Герт Вилдерс, които в миналото дори бяха близки съюзници.

Марк Рюте е лидер на дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация от 2006 г.

Залага на постигнатата икономическата стабилност на страната при управлението на неговата Народна партия за свобода и демокрация. Европейската комисия прогнозира, че холандската икономика ще отбележи стабилен растеж с около 2% тази година, надминавайки ЕС като цяло.

Той не подкрепя плановете на Вилдерс за излизане от ЕС, но подчертава, че концепцията за по-тесен съюз между народите е „мъртва“.

Основният му опонент Герт Вилдерс, наричан „холандският Тръмп“, излезе от политическата периферия и се превърна във фаворит. 

Като лидер на Партията на свободата, Вилдерс обещава да „деислямизира“ Холандия, да затвори всички джамии, както и границите на страната за мюсюлмански имигранти. А също и да проведе референдум за излизане от ЕС, по примера на Великобритания.