Партията на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия
Тя е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    2
Марк Рюте
Снимка: БГНЕС

Деснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия, побеждавайки антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, показват резултатите от екзит пол на компанията Ипсос, цитирани от Асошиейтед прес.

Партията на Рюте е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места - Партията на свободата на десния популист Вилдерс, дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66". Рекордните 13 партии вероятно ще влязат в парламента.

Конфликтът с Турция и твърдата реакция на Рюте му донесе тази победа поне с 5 или 6% повече от това, което показваха социологическите проучвания преди седмица или преди да забрани на турските власти да агитират в подкрепа на референдума в Турция на територията на Холандия.

Твърдостта на Марк Рюте спрямо Турция може да му донесе още гласове на изборите в ХоландияИзборите в Холандия са днес

Регистрирана е и най-високата за последните 20 години избирателна активност. Пред урните са се явили 81 от регистрираните избиратели.

Крайнодесният Герт Вилдерс написа съобщение в една от социалните мрежи, в което благодари на избирателите на неговата „Партия на свободата“ и предупреди, че ще бъде фактор в следващия парламент, предаде АФП.

Премиерът Марк Рюте „още не се е отървал от мен“, написа Вилдерс, цитиран от агенция "Фокус". 

Битката беше без прецедент за холандската политическа система – между двама десни лидери – десноцентристкия Марк Рюте и крайнодесния Герт Вилдерс, които в миналото дори бяха близки съюзници.

Марк Рюте е лидер на дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация от 2006 г.

Кой е новият стар премиер на Холандия Марк Рюте?След победата на изборите Рюте ще трябва да сформира нова управляваща коалиция

Залага на постигнатата икономическата стабилност на страната при управлението на неговата Народна партия за свобода и демокрация. Европейската комисия прогнозира, че холандската икономика ще отбележи стабилен растеж с около 2% тази година, надминавайки ЕС като цяло.

Той не подкрепя плановете на Вилдерс за излизане от ЕС, но подчертава, че концепцията за по-тесен съюз между народите е „мъртва“.

Изборите в Холандия – първият голям тест за популистите през 2017 г.Кои са главните играчи, основните проблеми и може ли Герт Вилдерс да стане премиер?

Основният му опонент Герт Вилдерс, наричан „холандският Тръмп“, излезе от политическата периферия и се превърна във фаворит. 

Като лидер на Партията на свободата, Вилдерс обещава да „деислямизира“ Холандия, да затвори всички джамии, както и границите на страната за мюсюлмански имигранти. А също и да проведе референдум за излизане от ЕС, по примера на Великобритания.

  • 3
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре