Християндемократическият съюз на Ангела Меркел спечели убедително регионалните избори в западната провинция Саарланд. Вотът е смятан за първия тест преди парламентарните избори в Германия през септември.

Християндемократите начело с досегашния премиер Анегрет Крамп-Каренбауер получиха 40,7% от гласовете, докато социалдемократите взеха 29,6%. 54-годишната Крамп-Каренбауер е министър-председател на Саарланд от 2011 г. насам. На изборите тя се състезаваше с кандидата на социалдемократите Анке Релингер.

Снимка: Reuters

Резултатът е тежко поражение за левите, въпреки очакванията за възход след връщането в Германия на харизматичния европолитик и бивш председател на Европейския парламент Мартин Шулц. Той ще бори срещу Меркел за канцлерския пост през септември, отбелязват анализатори. Шулц обаче запази оптимизма си, въпреки загубата.

„Нашата цел е да сменим правителството на Германия. И нека да помним следното послание: Това не е спринт, а бягане на дълго разстояние”, коментира Щулц след изборите в Саарланд.

Според социолозите местните избори биха могли да окажат съществено влияние върху тези през есента, на които Меркел ще се бори за четвърти мандат като канцлер на Германия.