Групата на лидера на британските евроскептици Найджъл Фараж в Европейския парламент се разпадна, след като латвийска депутатка се оттегли и така сложи край на краткосрочния съюз след европейските избори през май.

„Латвийският депутат Ивета Григуле напусна EFDD. Групата вече няма членове от поне седем страни, така че днес се обявява за разпусната", заяви говорителят на Европарламента Жом Дух в Twitter.

За да се сформира група в Европарламента, са необходими поне 25 евродепутати от седем държави членки. Разпадането на евроскептичната група означава, че в ЕП парламентарните групи остават шест, а евродепутатите от нея занапред ще бъдат независими.

„Европа на свободата и пряката демокрация” (EFDD) беше създадена с много усилия и в последния момент от Фараж, благодарение най-вече на подкрепата на италианското популистко движение „Пет звезди” на комика Бепе Грило, което предпочете британския евроскептик пред „Националния фронт” на французойката Марин льо Пен.

След силно представяне на европейските избори през май Фараж събра 48 евродепутати за своята група. Най-големият контингент бяха членовете на неговата „Партия за независимостта на обединеното кралство” (UKIP), следвани от 17 депутати от групата на Грило.

Ударът за Фараж идва само няколко дни, след като UKIP спечели първото си място в Камарата на общините във Великобритания. Популистката партия иска да извади страната от ЕС и настоява за по-силен имиграционен контрол.

Най-голямата група в ЕП – Европейската народна партия изрази задоволството си от разпадането на партията на Фараж. „Първо поражение за евроскептиците! Групата EFDD изчезва с оттеглянето на латвийката Ивета Григуле", написаха от групата в Twitter.