Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайп Ердоган получава 42,8% или 265 места в 550-местния парламент, сочат данните при преброяването на 80% от бюлетините. Това съобщи Централната избирателна комисия на Турция.

За съставяне на самостоятелно правителство ПСР се нуждаеше от 276 депутата, а за абсолютно мнозинство – 330 депутата. Това щеше да й позволи да промени Конституцията и да превърне Турция в президентска република.

ПСР печели 43,5% от гласовете, при 49,9% на предишните парламентарни избори.

Следват я Народно-републиканската партия (НРП) и Партията на националистическото движение (ПНД). Четвърта е прокюрдската Демократична народна партия (ДНП), която прескача 10-процентния избирателен праг и влиза в парламента. За нея са гласували 10,8 на сто избирателите, предаде АФП.

Именно влизането на ДНП лишава ПСР от възможността да има абсолютно мнозинство от 330 депутати в 550-местния парламент и да сформира самостоятелно правителство.

ПСР и президентът Реджер Ердоган, който е основателят и емблемата на партията, разчитаха на абсолютното мнозинство, за да прокарат закони, чиято цел беше превръщането на Турция от парламентарна в президентска република.

С победата на ДНР кюрдското малцинство в Турция за пръв път ще бъде представено от политическа сила в парламента.