Турският парламент одобри на първи тур пакета от 18 поправки на конституцията, които въвеждат президентска форма на управление, предадоха световните агенции.

Всяка от поправките получи достатъчна подкрепа – над 330 гласа.

За да бъде потвърден резултатът, е необходим още един тур, който се очаква да е състои не по-рано от сряда.

Ако на него конституционните реформи получат подкрепа от поне 330 гласа в 550-членния парламент, те ще бъдат подложени на национален референдум. Управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие, които подкрепят предложенията, имат общо 355 гласа.

Депутатите от Народнорепубликанската партия не участваха в част от гласуването. Прокюрдската Демократична партия на народите бойкотира гласуването от самото начало в знак на протест срещу арестуването на 11 нейни депутати, включително двамата съпредседатели, обвинени в подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК).

Според президента Реджеп Тайип Ердоган промените ще донесат на страната силно лидерство и ще попречат на завръщането на слабите коалиционни правителства от миналото. Главните опозиционни сили Народнорепубликанската партия и прокюрдската Партия на националистическото действие се опасяват, че промените ще доведат до авторитаризъм.

Част от поправките засягат провеждането на избори, мандатът на президента и депутатите, наказателната им отговорност, намаляване на минималната възраст за народните представители (от 25 на 18 години), ново определение на пълномощията на парламента, промени в съдебната система.

Преди дни, по време на гласуването на част от поправките в пакета, се стигна до бой в парламента.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази съжаление за инцидента. Ситуация, при която един депутат чупи носа на друг или ухапва колега по крака, не е допустима за нито един член на паралмента, заяви той.