Парламентът на Литва прие днес закон, аналогичен на американския закон „Магнитски“.

Той забранява за пет години влизането в Литва на лица, извършили в други страни тежки или особено тежки престъпления срещу личността, при които са били нарушени общоприети човешки права и свободи.

Забраната важи също за лица, обвинени в корупционни престъпления или престъпления, свързани с пране на пари.

Законът беше одобрен от всичките 91 депутати, съобщи пресслужбата на Сейма.

Литва е четвъртата държава след САЩ, Канада и Естония, приела подобен закон.

Американският нормативен акт носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който беше арестуван в Русия по обвинение, че е създал схема за избягване на данъци от британската фондация „Хърмитидж кепитъл мениджмънт“. Магнитски беше обвинил в корупция редица руски чиновници. Той почина в следствения арест на затвора „Матроска тишина“ през 2009 г. Представители на фонда настояват, че руските власти са му отказали медицинска помощ.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Приетият впоследствие в САЩ закон предвиждаше санкции срещу редица руски длъжностни лица, носещи вина за смъртта на Магнитски. По-късно първоначалният вариант на закона претърпя промени и придоби глобално действие. Сега той вече е основание да се налагат санкции не само на граждани от Русия, но и на лица от други държави, обвинени в погазване на човешки права и корупция.