Над 20 милиона узбекистанци гласуваха за 150-те членове на долната камара на парламента Олии Меджлис, предаде агенция "Франс прес". Властите не пропуснаха да изпратят есемеси, с които призоваха хората да гласуват.

Избирателните секции бяха отворени в 6:00 и затворени в 20:00 часа местно време. Участието надвиши 88% според местната централна избирателна комисия.

Президентът Ислам Каримов прехвърли повече власт на парламента през последните години, най-вече чрез механизъм за гласуване на доверие на правителството, което позволи на партията с най-голям брой депутати да назначава министър-председателя.

Четири политически партии - Либералдемократическата партия, Народна демократична партия, Милли тикланиш (национално възраждане) и социалдемократическата Адолат (справедливост) участват в изборите.

Петнадесет места автоматично се дават на екологичното движение, основано през 2008 г. и съставено от активисти от екологични групи, близки до правителството и системата на здравеопазване.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) разгърна малък екип от наблюдатели, позовавайки се на "ограничена конкуренция". Над 300 международни наблюдатели присъстваха на изборите според избирателната комисия.

До президентските избори през март остават три месеца.

Ислам Каримов, който ръководи Узбекистан от последните години на Съветския съюз, бе преизбран за пореден седемгодишен мандат през декември 2007. След това парламентът прие ограничие на мандата от седем на пет години през 2012.

76-годишният Каримов не обяви публично името на евентуален свой наследник. Той обяви през май, че би искал да остане начело на страната.