Русия смята за "приемлив вариант" Париж да върне сумата от 1,5 млрд долара, платена за корабите "Мистрал". Това съобщи дипломатически източник, според когото Москва "цени високо" решението на Париж да върне обратно парите за корабите.

По-рано западни медии съобщиха, че Франция е длъжна да плати на Русия почти 1,5 млрд. долара в случай, че договорът между двете страни за строежа на двата кораба "Мистрал" се провали.

Тези дни френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция не смята за възможно да предаде на Русия самолетоносачите "Мистрал". Той съобщи, че темата за доставките на двата поръчани кораба ще бъде една от точките в разговорите му с руския държавен глава Владимир Путин по време на срещата им в арменската столица Ереван.

"Ще обсъждаме всички варианти", каза той. Двамата са в Ереван за отбелязването на 100-годишнината от геноцида над арменците в Османска Турция.

Първият кораб "Мистрал", който беше построен за Русия и получи името "Владивосток", беше пуснат на вода още през октомври 2013 г. и през ноември 2014 г. трябваше да бъде изпратен на Русия.

В последния момент обаче Париж съобщи, че за неопределен срок ще спре предаването на кораба заради кризата в Украйна. Вторият плавателен съд, кръстен "Севастопол", трябваше да бъде получен във втората половина на 2015 г., но също като при първия доставката му беше спряна.