Франция и Великобритания ще поискат помощ от Европейския съюз за справяне с имигрантската криза в района на тунела под Ламанша, предаде Би Би Си.

Атаки на съоръжението имаше и снощи, а премиерът Дейвид Камерън вече заяви, че кризата ще продължи до края на лятото.

Ситуацията с наплива от нелегални имигранти не бива да се възприема като локален проблем за Франция и Великобритания. Тя трябва да е приоритетна на европейско и международно ниво. Това заявяват вътрешните министри на двете държави в общо изявление.

В същото време потокът от имигранти не спира - главно от Судан, Южен Судан, Етиопия и Еритрея, където върлуват граждански войни и регионални конфликти. Сред хората, които опитват да преминат под Ламанша има дори бременна в 7-ия месец жена.

„Опитвам се да премина през оградата всеки ден. Иска ми се да успея да прескоча и да родя здраво бебе. Изминах всичкия този път именно заради детето си. Искам да му дам бъдеще като всяка друга майка на света”, заяви тя.

Франция и Великобритания вече се договориха да засилят видеонаблюдението в района на тунела, да изградят по сериозни огради и да увеличат броя на патрулиращите полицаи.