Франция и Германия ще направят в средата на септември ново предложение на Европейския съюз за облагането с данъци на интернет гигантите, така че те да имат "справедлив принос" към държавните финанси в страната, откъдето получават приходи. Това съобщи днес френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

Предложението за ново данъчно облагане на Гефа (Gafa) – акроним за четирите най-големи интернет гиганта Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Амазон (Amazon) – ще бъде внесено на следващия Съвет на министрите на финансите в Талин в средата на септември, уточни Льо Мер в сесия на въпроси и отговори във Фейсбук Лайв (Facebook Live).

"Ще предложим да се вземе като отправна основа оборотът на големите групи, въз основа на което да се определи равнище на данъчно облагане, така че тези компании да плащат необходимото в хазните на европейските страни, където правят печалби", посочи той.

Големите интернет компании, повечето американски, са шампиони на данъчната оптимизация благодарение на финансови механизми, които свеждат до минимум данъците им, отбелязва АФП.